SÖK bläckpatron
Annonser:
Foto1

TOPPLISTAN Betyg Länk
3.5 Till butiken >>
3 Till butiken >>
3 Till butiken >>
2.5 Till butiken >>
2.5 Till butiken >>
2.5 Till butiken >>
2 Till butiken >>
Artiklar om bläckpatroner och toners den 10 March 2010

Miljövänliga utskrifter - skriven av Anna Lindquist

Miljödebatterna runt om i världen gör att det skapas en marknad som faktiskt växer rörande miljövänliga alternativ på bläckpatroner. I USA finns det numera ett företag som heter ECO-bläckstråleskrivare som har specialiserat sig på just det här med ekologiska bläckpatroner. De har helt enkelt tagit initiativet till att vidareutveckla möjligheten till återanvändbara patroner. Som en pluspoäng i sammanhanget sparar man inte bara på miljön utan även på priset, som sägs ligga mellan 40-60% under gängse pris.

Ecos drivkraft och vision är att deras renoverade bläckpatroner ska garanteras att fungera lika bra eller bättre än originalet. Varje patron inspekteras grundligt, rengörs och fylls på med ny bläck eller toner. Bläcket eller tonerpulvret sägs vara av så pass hög kvalitet att de ska uppfylla kraven från de vanligaste tillverkarna: HP, Canon, Epson, Panasonic och Dell.

Tyvärr är det inget som marknadsförs utanför USA och Canadas gränser ännu men säkerligen något som kan komma att bli verklighet här i Sverige också. Speciellt med tanke på att det finns väldigt mycket att spara både vad det avser ekonomiska frågor och miljöaspekter.
Färska studier visar att renoverade och återanvändbara kassetter kan spara 283 miljoner liter olja varje år samt minska plaståtgången med 570000 ton plast, vilket torde vara till glädje för sopberget. Tar man sedan i beaktande att en liten patron tar 1000 år på sig att försvinna så kan man inte blunda för vinsterna. Det verkar vara som så att återanvända bläckpatroner och kassetter skulle minska avfall, spara pengar och sänka energiförbrukningen av tillverkningen av dessa med nära 80 %.

Medan vi i Norden väntar på liknande möjligheter så finns det några mindre saker vi kan roa oss med för att spara både pengar och miljö. Det finns ett typsnitt som heter Ecofont som kan spara upp till 20 % bläck på din skrivare. Det är ett gratis typsnitt som kan laddas hem och användas fritt. Det liknar det vanliga Verdana men skillnaden är att man har fyllt typsnittet med små, små hål. Detta gör att det ser en smula tveksamt ut om man använder stora storlekar men som fungerar utmärkt om man ställer in storleken på 8 eller 9 punkter. Det är bara att prova sig fram!